Het blijkt voor veel mensen toch nog altijd lastig om een balans te vinden in het bijhouden en registeren van hun huidige voedsel inname. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we veel meer calorieën binnen krijgen dan gedacht. Ook al let je er op. Dat je goed in de gaten hebt hoeveel je dagelijks binnenkrijgt aan energie (calorieën), is essentieel als je wilt afvallen!

Calorieën tellen

Om uit te sluiten dat we onbewust meer calorieën binnen krijgen moeten we eerst in kaart brengen hoeveel calorieën we daadwerkelijk binnen krijgen. Calorieën tellen kan bijvoorbeeld via The Chariot food app, een veelgebruikte app waar je alles wat je eet en drinkt in kunt opzoeken of zelf kunt inscannen. Een groot probleem waar mensen vervolgens tegen aanlopen is het feit dat calorieën ‘tracken’ best veel tijd en aandacht kost. Je hele leven lang alle maaltijden in The Chariot foodapp invullen is simpelweg voor de meeste mensen (uitzonderingen daargelaten) niet te doen. Het geeft voor de meeste mensen op de lange termijn alleen maar meer stress.

“Je valt pas af als je voor een langere periode in een negatieve energiebalans zit”

Basis-dag

Een oplossing daarvoor is uitgaan van een bepaalde basis in je voedingspatroon met maaltijden/producten die vaker terugkomen. Creëer een basis-dag qua voeding, waarbij je in een licht negatieve caloriebalans zit. Zo’n basis-dag is makkelijk te onthouden, waardoor je niet alles hoeft in te vullen in je app.

Meer structuur zorgt ervoor dat je minder snel zal falen op je voedingskeuzes waardoor je het over de langere termijn gemakkelijker vol kunt houden. Uiteraard kan (en moet) je wel variëren in je maaltijden, maar allemaal vanuit een basis-dag. Die gevarieerde maaltijden kun je vervolgens wel invoeren in The Chariot food app om te kijken of je binnen je dagelijkse calorie target kunt blijven.

Conclusie

Het allerbeste voedingspatroon is en blijft het voedingspatroon wat je vol kunt houden. Als dat een extreme aanpak is waarbij je iedere dag alle maaltijden invoert in een app, prima. Als dat een minder extreme aanpak is met meer flexibiliteit, ook goed. Wat werkt voor jou, werkt voor jou! Calorieën tellen hoeft niet, maar aan het einde van de streep tellen ze wel!

Moeite met afvallen of in shape komen, wij helpen je graag. Tijdens een intakegesprek vertellen we je hoe we werken, bespreken we je doelstellingen en maken we een actieplan.

Frank van Amersfoort, personaltrainer, (voedings)coach en tevens eigenaar van Club The Chariot

Help mij met afvallen!